Frågor & svar

färgburkHur vet jag vilken typ av färg jag ska använda?

En färgaffär kan hjälpa dig att hitta en passande färg för ditt ändamål. De kan även svara på vilken typ av förarbete du behöver göra innan du börjar måla, och vad du behöver till det.
Att välja rätt verktyg kan vara lika viktigt som att använda rätt färg, färgaffären kan hjälpa dig med det också.

 

Hur väljer jag rätt kulör?

Om du är osäker på vilken färg du vill ha på väggarna kan det vara en bra idé att hitta inspiration i inredningstidningar och på nätet. Tänk på att färg kan upplevas olika på en remsa i färgaffären och på en stor vägg. Provmåla gärna på en yta innan du bestämmer dig.

 

Hur gör jag rent penslarna?

För vattenbaserad färg sköljer man penseln i vanligt vatten. Se dock till att färgresterna inte hamnar i avloppet. När all färg är borta kan man rengöra penseln med grönsåpa och vatten för att hålla den fin.
Ska man måla med oljebaserad färg tvättar man penseln med lacknafta eller penseltvätt. När penseln är ren kan man tvätta den med grönsåpa och vatten.
Kom ihåg att lämna farligt avfall på en miljöstation.

 

Vad ska jag göra med överbliven färg?

Överbliven färg kan vara smart att spara, så att man vid behov kan täcka skador och hål med en färgklick. Färg som inte ska sparas ska lämnas in på en miljöstation.

 

Var hittar jag en målare?

Det finns många tjänster på nätet som kan hjälpa dig att hitta olika typer av hantverkare, och även få offerter.
Det kan vara en bra idé att höra runt bland vänner och bekanta om de kan rekommendera någon målarfirma de har erfarenhet av.

 

Hur vet jag att målaren är seriös?

Kontrollera att företaget har F-skattesedel. Be om referenser för att ta reda på om tidigare kunder blivit nöjda. Ta reda på om skulder finns hos Kronofogden.
Antlita inte svart arbetskraft, då saknas garantier och möjlighet att reklamera.

 

Vad kostar det att anlita en målare?

Timpriset för en målare ligger runt 450 kr inklusive moms. Priserna kan variera beroende på var i landet man bor, och hur stort arbetet som ska utföras är. Kom ihåg att jämföra olika företag, och att du alltid kan förhandla om priset. Sätt ett maxtak för att inte riskera att det blir mycket dyrare än beräknat.

 

Vad är ROT?

ROT-avdraget innebär att man får dra av halva arbetskostnaden. Maximalt avdrag är 50 000 kr per person och år. Kontakta Skatteverket för mer information om ROT-avdraget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *