Måla själv eller anlita målarfirma

färgburk-öppnadOm man ska måla själv eller anlita en målarfirma beror på hur mycket pengar man är beredd att lägga, hur mycket arbete man är beredd att lägga ner, och hur bra man själv är på att måla. Det kan finnas för- och nackdelar med båda, beroende på hur man ser det.

Anlita målarfirma

Att anlita en målarfirma kan vara smart av många skäl. Man slipper tråkigt och tidskrävande förarbete, man behöver inte belasta sin egen kropp, och man vet att man kommer att få ett perfekt resultat. Om man väljer att anlita en målarfirma finns det några saker att tänka på för att få resultatet man önskar.

• Var tydlig
Olika målarfirmor kan erbjuda olika tjänster. Se till att tydligt beskriva vad och hur mycket som ska göras, då har målarfirmorna lättare att uppskatta tidsåtgång och ge kostnadsförslag.

• Jämför
Begär in offerter från flera olika målarfirmor och jämför priser. Be om intyg på relevanta certifieringar, till exempel för våtrumsmålning om det är badrummet som ska målas om, och låt målarfirmorna berätta varför du ska välja just dem.

• Fråga mycket
Kontrollera att företaget har F-skattesedel. Fråga om måleriet har utfört liknande arbeten tidigare, och begär referenser. Fråga vad som händer om problem uppstår, till exempel om något blir eller om arbetet drar ut på tiden.

• Var ute i god tid
Tänk på att du kan få vänta om måleriet har många andra uppdrag. Om du kan vänta tills det passar dem bäst och vara flexibel kanske du kan få ett bättre pris.

• Skriv avtal
För att både du och målaren ska veta exakt vad som ska göras måste ni skriva ett tydligt avtal. Där ska även framgå hur lång tid det kommer att ta och vad det kommer att kosta.

• Utnyttja ROT
Med ROT-avdraget dras hälften av arbetskostanden av, upp till 50 000 kr per person och år. Kontakta Skatteverket för mer information om ROT-avdraget.

Måla själv

Att måla själv är en billigare lösning, men det kräver att man vet vad man ger sig in på, och att man har kunskap och talang nog att få ett bra resultat. Att bara köpa en färgburk och börja måla kommer inte att bli lyckat. En färgaffär kan hjälpa dig med vilken typ av färg du ska använda, och vad som måste göras innan du börjar måla.

• Skydda golv och möbler
Lägg skyddspapper på golven och täck över möbler med plast för att slippa färgstänk. Det är roligare att måla om man slipper tänka på att vara försiktig. Dessutom är det mycket enklare att ta bort skyddspapper än att tvätta eller skrapa bort färg. Täck därför hela golvet, även om det känns som att det inte behövs.

• Förarbete
Beroende på vilket underlag man ska måla på krävs olika typer av förberedelser. Underarbetet är oftast mer tidskrävande än själva målningen, och det är viktigt att det blir ordentligt gjort så att det inte syns under färgen sedan.
Enkelt förklarat kan man säga att underlaget ska vara rent och slätt. Tapeter kan behöva rivas ner, skador och hål måste fyllas, och oregelbundenheter måste slipas. Underlaget måste tvättas rent från damm.

• Grundmålning
För bästa resultat bör man grundmåla först, speciellt om man ska måla en ljus färg på en mörkare yta. Se till att alla lister, dörrfoder och annat som inte ska målas är skyddade med maskeringstejp. Var noga med tejpningen, så att den inte täcker någon del av väggen som ska målas. När du är klar med målningen är det viktigt att ta bort maskeringstejpen innan färgen hunnit torka helt. Väntar du för länge finns risken att färg följer med tejpen. Låt grundfären torka och maskera på nytt.

• Målning
Måla först alla kanter mot golv, tak, hörn och lister med pensel eller hörnroller. Måla även runt eluttag, lysknappar, bakom element och andra ställen som kräver extra precision. Rolla väggarna lugnt och metodiskt, och snåla inte med färgen. Arbeta med mindre fält och se till att färgen blir jämn. Rolla i olika riktingar för att täcka ordentligt, och avluta med att stryka uppifrån och ner.
Ibland behövs två strykningar för att få ett jämt resultat. Vänta tills färgen är övermålningsbar och måla igen.

Tips om färg och målning:

• Färg torkar snabbare på sommaren än på vintern.
• Se till att ha god ventilation när du målar.
• Det lönar sig att använda verktyg av bra kvalitet. Gör rent verktygen efter målningen, så kan du använda dem igen.
• Det är inte bara färgen du kan välja, du kan också bestämma om väggarna ska ha en matt eller glansig yta.
• Provmåla gärna en yta när du ska välja färg. Ibland upplevs färger annorlunda när de kommer upp på större ytor, än hur de såg ut i färgaffären.
• Att blanda matt och blank färg kan ge en spännande effekt. På en mattmålad yta kan man till exempel måla mönster med blank färg i samma kulör.
• Väggfärger med högre glans är ofta tåligare och lättare att torka av. Kulörer kan upplevas olika beroende på vilken glans de har.
• Förvara pensel och roller i en försluten plastpåse när du tar en paus, så att färgen inte torkar in.
• Passa gärna på att måla taket innan du målar väggarna. När väggarna är nymålade kan taket upplevas som smutsigt. Även lister och dörrfoder kan behöva fräschas upp.
• Eluttag och lysknappar kan också med fördel bytas ut vid en ommålning om de börjar se gula och trista ut, för att få ett snyggare helhetsintryck.
• Målade väggar är lätta att reparera med en färgklick om en skada skulle uppstå. Spara gärna överbliven färg när du målat.
• Var snäll mot miljön, häll inte farligt avfall i avloppet. Återvinn gamla färgrester du inte vill spara på miljöstationen. Lämna in lacknafta, lim, lösningsmedel och annat du har använt.