Vad kostar en målare?

penselNär man anlitar en hantverkare brukar man komma överens om ett timpris. Timpriset för en målare brukar ligga runt 450 kr inklusive moms. Priset kan variera beroende på var man bor, i storstäder är det ofta lite dyrare. Det kan även bero på arbetets omfattning. Även du som kund kan påverka priset genom att förhandla. Vid stora projekt har man ofta större chans att få ett lägre timpris.

Målaren kan ge dig en tidsuppskattning och ett prisförslag. För att inte riskera att priset drar iväg kan man sätta ett maxtak på vad arbetet får kosta. För att det ska gälla måste det ingå i avtalet ni skriver innan arbetet sätter igång. Enligt konsumentköplagen får beloppet överstigas med 15 % på hantverkarens eget bevåg, men då måste de extra kostnaderna specificeras på fakturan.

Jämför och kontrollera referenser

Att begära in offerter från flera olika målarfirmor och jämföra priser är en bra idé. Det gäller också att hitta rätt målare för just den typen av arbete du vill ha utfört. Olika företag kan specialisera sig på olika områden, och för att få bästa resultat bör du välja en målare som har utfört liknande arbeten förut, och har de eventuella utbildningar som kan krävas.

Att begära referenser från hantverkare är alltid bra. Då kan du själv ta kontakt med tidigare kunder, och ta reda på hur de har upplevt företaget, och om de blev nöjda med resultatet. Var inte rädd för att fråga ut referenserna, det är det de är till för.

Anlita en målare vitt

Det är viktigt att hantverkaren man väljer har F-skattesedel. Hos Kronofogden kan man få reda på om det finns några registrerade skulder. Om företaget har stora skulder finns risken att de kanske går i konkurs mitt i arbetet. Betala aldrig i förskott.

Att anlita svart arbetskraft är aldrig bra, även om priset kan kännas lockande. När du använder dig av svartarbete saknas garantier och möjlighet att reklamera.

Utnyttja ROT-avdraget

Kom ihåg att du nästan kan halvera din kostnad med hjälp av ROT-avdraget. ROT-avdraget innebär att du får dra av halva arbetskostnaden. Maximalt avdrag ligger på 50 000 kr per person och år. Kontakta Skatteverket för mer information om ROT-avdraget.